Direktlänk till inlägg 18 oktober 2009

Intressant mail från IVH Västerås

Av Johan - 18 oktober 2009 13:52

"Som utvecklingstränare i IVH Handboll såg jag med bestörtning på den så kallade seriefinalen igår mellan RP-IVH U handboll. Tyckte att båda lagen saknade tempo i kontringsfasen , anfallspelet, när en rörelse eller kombination skulle köras så satt som mest 3 passningar på rad. vi i IVH räknade våra tekniska fel till 25 st???, vet ej vad vad RP hadde men nog var det upp emot 20. senast gången vi hade dessa enorma mängder av fel pass,tappade bollar mm var emot vadstena på bortaplan. vad beror detta på?. inte i min vildaste fantasi tror jag att golven eller atmosfären i dessa städer  orskar dessa tekniska fel.
 
vissa kommuner har allstå infört klisterförbud, man skall istället använda vax. jag gjorde en test innan matchen igår , jag vaxade in mina händer testade. Första passen satt klockrent, andra passen ja inte var den bra , tredje passen , vid mottagande av bollen så var den hal som såpa .
 
Jag försöker inte bortförklara våran förlust igår men jag tycker att vaxet gynnar inte handbollen alls. ungefär 40 tekniska fel på en match dåligt tempo, är det publik vänligt, om jag  varit publik igår hade jag gått i halvtid så illa var det. vi har en tjej som är storskytt och som är på väg in i a-laget  i elitserie ,senaste två matcherna har hon gjort 19 mål då med klister. Vadstena borta 1mål, RP borta 2 mål. frågade henne lite om saken. hon menade så här ,startar man en rulle ifrån höger till mitt 9 som där växlar upp v9 så är bollen hal som såpa, hon får alltså inget grepp om bollen. ser man att
 
Jag hoppas att jag kan få fler personer att kommentera detta.
 
P-O Opdahl"

 
 
Ingen bild

Jonathan

18 oktober 2009 14:32

Vax är ju inte alls som klister utan man får ju först grepp om bollen när man passat några gånger (om ni i ivh nu inte har något omvänt vax).

I bundesliga kör de ju väldigt mkt med vax. Intressant att de kan köra med det (och gillar det) men inte tjejerna i ivh u?

jag har använt vax i 4-5 år nu till och från och jag ser inga som helst problem med det kontra klister. så antingen lider ni nog av den värsta typen av handsvett eller så är ni bara otroligt dåliga på att passa boll. välj själva.

 
Ingen bild

p-o

18 oktober 2009 14:53

ok då tar det 4-5 att behärska detta? om du läser vad jag skrivit så förstår du innebörden.

 
Denise

Denise

18 oktober 2009 15:03

Jag håller med dig helt P-O. Vax är inte alls i närheten av klister. Kommer det lite svett på händer eller boll blir allt halt som såpa. Hur ska vi kunna utveckla handbollen om vi inte har rätt verktyg att jobba med. Ungdomarna måste börja med klister mycket tidigare dessutom.

http://blogg.aftonbladet.se/kattendenise

 
Ingen bild

H G

18 oktober 2009 17:18

Kruxet med klister är att det lämnar märken och skapar problem för andra idrotter som skall hålla till på samma golv. Det egentliga problemet är bristen på renodlade handbollshallar. Om inte fler handobllshallar finns måste det tyvärr lösas med vax eller att handbollsklubbarna tar på sig ansvaret att städa hallen efter varje träning.

 
Denise

Denise

18 oktober 2009 17:30

Håller med dig H G att det kan vara ett problem, dock om man sköter det på ett bra sätt och håller efter städningen så är det inget problem för andra idrotter. Där kanske klubbarna kan ta lite mer ansvar tillsammans med berörd halluthyrare.
Men att få renoldlade handbollshallar likt de har i Danmark vore helt fantastiskt!

Mjau!

http://blogg.aftonbladet.se/kattendenise

http://blogg.aftonbladet.se/kattendenise

 
Ingen bild

Luke

18 oktober 2009 18:04

Hahaha! Lika för båda lagen känns det som? Att skylla på yttre förutsättningar. Eran "storskytt" hade en del problem det håller jag med om, men RPs V9 skickade x antal bollar åt diverse håll. När man sedan läser ert referat från matchen så känns bara det här utspelet som undanflykter. OM det skulle vara ett så stort problem är det kanske läge att träna med vax inför de otroligt svåra borta matcherna i Östergötland, alternativt försöka få SHF att bekosta renodlade handbollshallar för argumentet att städningen skulle hjälpa fallerar totalt eftersom i samma sekund som slutsignalen blåses tar nästa lag över med uppvärmning

 
Ingen bild

Brejding

18 oktober 2009 18:42

Tror att det är en vanesak. Har spelat två matcher med vax och det blev kalabalik bägge gångerna. Cirkus dubbelt så många tekniska som vanligt. Spelade en match mot LHK inför förra säsongen och flertalet spelare kommenterade efteråt att: "Om man skulle spela med vax hela tiden så kan man lika gärna sluta."

Skulle man dock träna med vax så vänjer man sig nog!?

Tränar man med klister hela tiden och får spela sporadiskt med vax så är min erfarenhet att det blir pannkaka.

Det bästa skulle KANSKE vara att ta bort klister helt och att alla helt sonika får anpassa sig till vax.

 
Ingen bild

frida

18 oktober 2009 19:19

Tror absolut att det handlar mycket om vana. Skillnaden mellan klister och vax tycker jag skälv är som natt och dag. Bollen reagerar helt annorlunda med vax på fingrarna till skillnad om man har klister på fingrarna. Det jag inte förstår är hur man kan förbjuda klister i huvudtaget. Självklart vet jag om alla diskussioner kring rengöring av golv och att det förstör för andra idrotter och så vidare, men klister ingår i vår idrott och då skall den också kunna användas vid varje match. Personligen tycker jag inte att det är fair att spela ena matchen med klister och andra med vax. Det är inte konstigt att de tekniska felen ökar och vissa spelare gör riktiga plattmatcher.

Att också hävda att, "då är det väl bara för ivh u att börja träna med vax" tycker jag är felaktigt. De, som alla andra lag som bara tränar med klister, tycker jag öven har rätt att spela alla matcher med klister.

Avveckla klisterförbudet! Det resulterar bara i försämdrad kvalité och ökad risk för dåligt spelade handbollsmatcher.

 
Ingen bild

s.

18 oktober 2009 21:26

jag håller fullständigt med Frida i hennes inlägg.

rent spontant tycker jag att det är konstigt - människan kan åka till månen och uppfinna de mest häpnadsväckande saker. men vi kan inte ta fram ett rengöringsmedel som tar bort klister från ett golv - utan att skada golvet? det är konstigt..

 
Ingen bild

Andreas

18 oktober 2009 21:54

Då kan man väl lika gärna vända på frågan. Hur är det möjligt för östgötska lag att vinna bortamatcher utanför länet? Då spelas ju matcherna med klister.

Skulle vara kul om Erik ville visa snittsiffror på tekniska fel för LHK i div 1 södra, hemma kontra borta. Jag vet att du har dessa. Kan du ta dig lite tid för att döda debatten för jag tycker den är larvig. Vax funkar! Dock inte blandat med klister...

Det är dax för vax, vax till max!

 
Ingen bild

p-o

18 oktober 2009 22:02

skulle tro att det är enklare att spela handboll med fäste än utan eller?

 
Ingen bild

Erik

18 oktober 2009 22:05

Vi i LHK vann hemma mot Cyrus med 31-24 för ett par veckor sedan. Vi hade 61 anfall och 9 tekniska fel. 15% av våra anfall resulterade alltså i tekniska fel. Detta är bättre än många lag i Allsvenskan och elitserien och var en av våra bättre matcher på detta plan.

Vi tränar med vax och kan alltså bevisligen lyckas att hålla nere de tekniska felen, vaxet till trots...

Att bundesliga klarar av att spela med vax är nog det tyngsta argumentet för att det visst går!

// Erik, tränare LHK

 
Ingen bild

p-o

19 oktober 2009 07:51

vem har sagt att det inte går???????. gör det i så fall lika för alla lagen i sverige på både dam sidan samt herrsidan, som det är nu är det ju en region som tjänar på detta. vi och andra kommuner har ju klister på träningarna det är en jäkla skillnad mr larholm det måste du ju hålla med om. du hänvisar till en match som ni spelat väldigt bra i, (bättre än lag högre upp). ni tränar ju varje träning med vax .jag är också övertygad om att vaxet drabbar dam spelet värre.
det finns flera inlägg där det finns antydningar på att ni dessa regioner som använder vax skulle vara bättre på att passa och fånga en hal boll. det är mycket möjligt , ni tränar ju hela veckorna på det.

 
Ingen bild

Rolf

19 oktober 2009 08:15

Förstår faktiskt inte problemet? Vax är här för att stanna, troligtvis är vanligt klister på väg bort. Sedan vax kom till Sverige har vår egen klubb alltid tränat med vax. Tror inte att någon av spelarna skulle vilja gå tillbaka till vanligt klister. Har faktiskt inte under 4-5 år hört någon som klagat på just vaxet när vi tränat och spelat. Då har det ju givetvis kommit ner folk på träningarna som använt vax för första gången. Om man nu inte väljer klister istället för vax så har man ju gjort ett medvetet val och får stå för detta beslut. Att försöka införa någon form av förbud av vax är ju att vrida tiden tillbaka. Tror mer på att Ni gör som Larholm och LHK, börja att träna och spela med vax hela tiden.

 
Ingen bild

janne

19 oktober 2009 08:56

medvetet val? de får ju inte träna med klister. inte i min vildaste fantasi tror jag att en dag kom på larholm och lhk på att nu använder vi vax. det var väl kommunen som tvingade dem att använda vax. om inte så var fallet så kommer jag med glädje att använda klister i nästa match i den regionen.

 
Ingen bild

Lirare

19 oktober 2009 09:21

På Måndagar i NKIK är det bara Vax som gäller, resterande träningar används båda två. Mer allt eftersom går vi över mer till vax, visst en del spelare tycker det är svårare än andra. Men när du tar vax måste du "vaxa" in bollen ordentligt, lägg gärna lite i handflatan så blir det mycket lättare, Rulla bollen i händerna lite mer än vanligt så blir vaxet bättre än klister!

 
Ingen bild

Vax eller vax

19 oktober 2009 10:37

Det som är väldigt intressant i denna debatt om VAX är att många klubbar/domare vill få det till att endast ett varumärke är godkänt som VAX (den gröna burken) kan ej vad märket heter. Medans andra varumärken så som tex Selects VAX ska ses som klister. Hur kan det vara möjligt? Finns inte i några tävlingsbestämmelse som säger vilket märke man ska använda och det kan väl knappast Svenskan bestäma heller. När nu fler hallar förbjuder klister kommer det säkert fler varianter/märken av VAX. Det måste ju vara tillåtet att använda alla men så är det inte idag....beroende på vilken hall man kommer till....

 
Ingen bild

Erik

19 oktober 2009 10:40

Varför skulle det dramma damhandbollen mera?

Givetvis skall det vara rättvist, det är jag med på. Skall det tas ett beslut om vax eller klister, dvs BARA något av dem är det förbundet som skall göra detta. Förra året tog man beslut om att USM för A-ungdom får spelas med vax. Givetvis tränar dessa då med vax. Kör med antingen eller om nu skillnaden kan vara matchavgörande...

 
Ingen bild

p-o

19 oktober 2009 11:42

någon som har erfarenhet av att när man blandar svart selcect med det så kallade gröna naturklistret vad händer då har fått hört olika versioner/.

 
Ingen bild

jeane

19 oktober 2009 12:57

finns det något beslut ifrån svenska handbolls eller mellansvenska angående detta ämne.lite konstigt att man kan spela vissa matcher med klister ,andra är det förbjudet.
försökt att hitta något i tävlingsregementet men hittar ingenting. naturligtvis så tjänar de lag som har detta i sin kommun på detta.// man slutar aldrig att förvånas

 
Ingen bild

Andreas

19 oktober 2009 13:01

"det finns flera inlägg där det finns antydningar på att ni dessa regioner som använder vax skulle vara bättre på att passa och fånga en hal boll. det är mycket möjligt , ni tränar ju hela veckorna på det." Var hittar du dom antydningarna P-O?!

Jag tycker fortfarande att tanken på att Linköpingslag skulle vara gynnade av detta är en logisk kullerbytta. Hälften av matcherna spelas borta och med din logik P-O, så borde passningarna sitta i knähöjd då eftersom man ju inte tränar på det...

Debatten blir dessutom lätt oseriös när man dessutom inte anstränger sig att punktera samt versalsätta det man skriver.

 
Ingen bild

Sara

19 oktober 2009 13:03

helt okej med klisterförbud med tanke på andra idrotter m.m men då får man väl se till att spela matcherna på annan ort?
i en nationell serie, div.2 och uppåt, då ska det väl råda samma förutsättningar överallt?
kan man av någon anledning inte spela med klister så kanske man inte ska spela i en nationell serie??

 
Ingen bild

Svante

19 oktober 2009 14:07

Aktar mig för att kasta glas i stenhus men spelar inte en del forbollslag på naturgräs och andra på konstvaraint? Var en del gnäll kring detta förut men jag tror att många har lärt sig att livet inte alltid är rättvist. I Västerås finns det väl en inbyggd bandybana som ger andra förutsättningar än en utan tak.

Jag tycker att det är svårt att säga att klister/vax gynnar en förening/kommun ensidigt eftersom det allt som oftast är hemma/bortamöte i de högre serierna. Då borde det ju jämna ut sig eller?

Vax och klister blandat är enligt min erfarenhet ungefär som att hälla olja på vatten, ingen bra blandning!

Dessutom spännande att denna fråga skapar flest kommentarer någonsin på bloggen, är det ett infekterat ämne?

Tycker att Eriks inlägg om att vax används i Bundesliga väger ganska tungt trots alla motargument.

 
Ingen bild

p-o

19 oktober 2009 15:00

åter igen måste vara lättare att spela med fäste än utan. sen att jag inte är någon gramatik kung eller stavnings kung det är hel annan sak. till andreas , jag hittade 2 inlägg.
Debatten sattes igång ordenligt och det är jag glad över. jag har min åskikt om detta ämne och det är att handbollen blir lidande och det kan inte vara kul att se en sådan match som jag har nämt. Om klister eller vax, så är min bestämda åsikt att klister ger det bästa greppet och skall man lära unga tjejer eller killar bra teknik med tex skottfinter,hög arm osv så borde detta redan finnas ifrån tidig ålder. vax som finns nu, har man testat detta innan. om ett lag har ett och det andra ett annat vad blir kominationen, innan man tar sådana beslut bör man utvärdera först. I kväll skall vi träna på passningar med klister.//P-O vax kan vara jättebra om det ger ett bra grepp.

 
Ingen bild

"Skräcken"

19 oktober 2009 15:25

Kan inte låta bli att ge mig in i debatten.Förbundet har gått ut med att tillåta vax i vissa åldersgrupper inte klister.En av anledningarna var väl att det sas ifrån från hallägarna att klister inte fick användas av dessa.Hallägarna har all rätt enligt tävlingsreglementet att förbjuda alla former av klister eller vax,kan tyvärr inte kapitel o paragraf.När så detta är klart så får vi väl se detta i ett längre perspektiv,våra ungdommar lär sig det här med vax nu så om några år är inte klister problematiken kvar för då kan alla spela med vax.Om man på detta vis ser framåt och inför enbart vax på träning o match så finns inte problemet kvar.Tror att förbundet kommer att fortsätta på den inslagna vägen, för det kan inte vara helt fel när de stora ligorna i europa använder vax.Jag stannar där så får vi se.

 
Ingen bild

valle

20 oktober 2009 11:36

Vaxet som används i Bundesliga är ett starkare vax som tyvärr inte skulle godkännas i svenska hallar med klisterförbud.

 
Ingen bild

handbollsspelaren

20 oktober 2009 12:08

Men seriöst, titta själv på hur alla ni låter. Det är ju helt sinnesjukt. Ja har spelat med både klister och vax och gillar vaxet mer. Allt är en vanesak. Men har ni tänkt på att de lag som tränar och spelar matcher med klister får ju spela match med klister utanför länet, då borde ju de lagen som nu tränar och spelar med klister ha en fördel i det !

För att få en bra känsla med vaxet och för att det ska fungera bra så gäller det att se till att det blir lite varmt. Ta på fingrana och gojsa in det så det blir varm sen vaxa in bollen ordentligt så kommer det funka ypperligt mina vänner.

Se inte allt som ett problem, finn en lösning ! Livet är inte rättvist alla gånger och kommer heller aldrig vara. Gå utanför boxen oh tänk.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan - 11 juli 2011 23:31

... www.msh.bloggagratis.se   Vi ses där!!

Av Johan - 10 januari 2011 13:39

Vi kom trea och fick 5 killar på riksläger 1, kul!!   Sebastian Glemhorn, Norrköping Benjamin Jacobsson, Norrköping Jesper Simonsson, Norrköping Alexander Brouneus, RP IF Carl Skogwik, Hultic   GRATTIS PÖJKAR!! ...

Av Johan - 15 december 2010 14:57

Jo, så är det! Några av våra profiler i Mellansvenskan har gått samman för att starta en ny "superblogg"... Håll utkik här på bloggen när vi kör en release för den nya bloggen.   Annars är det som det är; fortsatt strul med datorn hemma och i och...

Av Johan - 6 december 2010 16:08

Lottningen kom under dagen. Intressanta matcher....   Gruppindelning   Pojkar   Flickor   Grupp A Grupp B Grupp A Grupp B Skåne Göteborg Stockholm Skåne Västergötland
Blekinge Halland Södermanland Västm...

Av Johan - 3 december 2010 10:13

Computern hemma har lämnat in och tiden för att sitta framför datorn under dagstid finns inte i dagsläget. Kommer dock lite om helgen här och nu,   Dam-Allsvenskan;   Örebro tappar mark efter förlusten mot Önnered (21-31) nu i veckan. För a...

Presentation

Omröstning

Borde man införa ett rankingsystem i samband med USM-lottningen?
 Ja
 Nej

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards