Direktlänk till inlägg 14 januari 2010

Ljuset på Vadstenas damer

Av Johan - 14 januari 2010 13:29

Vadstenas damer har de lite tungt i år i damtvåan. Tränaren Pontus Hammarberg pratar om det och mycket annat i den här intervjun;


- Hej Pontus! Sedan ifjol hittar man dig som damtränare i Vadstena HF. Hur gick det till och hur funkar det?
 
I mitten av 90-talet var jag där och tränade deras herrar och har sedan dess haft en god relation till klubben. Redan i november säsongen innan jag gick över började vi pratas vid om damerna och då jag fick möjlighet att följa dem under våren så kändes det som en spännande utmaning då truppen var ung och det fanns ett hyfsat underlag. VHF är också en mycket välskött förening att vara i, så där var inte valet svårt.
Det funkar bra men jag skulle ljuga om jag inte sa att det är tungt för tillfället. Vi tappade flera nyckelspelare från förra säsongen (Emelie Sjödahl till Team Eslöv och Emma Tegnebo födde sitt första barn på juldagen bl.a) men då vi hade ett ungt gäng på väg upp så kändes det spännande inför denna säsong. Sen har skadorna radats upp på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare och kulmen kom (hoppas jag) i helgen mot NKIK då jag hade 3st 94:or och 2st 93:or på plan stora delar av matchen. Att dessa bara släpper in 22 mål är en jättebedrift. Dock är vi alldeles för svaga framåt än så länge, men vi jobbar på det och potentialen finns där.
 
- Berätta om din egna handbollsbakgrund, såväl spelare som tränare.
 
Började i BK Derby innan det blev IF SAAB. Gjorde en sväng till GUIF och handbollsgymnasiet innan jag flyttade hem till SAAB igen, skadade mig och blev "pålurad" en tränarroll på P-78. Dessa hade jag i 5 år innan jag klev upp på senior där jag först hade HK Opal´s damer i div. II. Sen har det blivit NAIS, HFN, Vadstena och Ljungsbro på herrsidan. Jobbade lite med u-verksamheten i Malmslätt för att sen ta deras damlag i div. III i 3 år innan jag hamnade i VHF igen. Har även haft östgötalag på pojksidan P78, P80, P82 och P84.
 
- Hur ser du på dina egna framtid? Lockar det att ta ett herr- eller damlag i div.1 och uppåt?
 
Mitt kontrakt med VHF går ut efter säsongen och då fullt fokus ligger på att hålla kvar oss i div. II så har jag inte tänkt längre än så.
Visst skulle det vara kul, men samtidigt så har jag varit med så länge så jag vet att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Det som lockar mig är att ställas inför en utmaning och ett långsiktigt arbete tillsammans med en engagerad förening och ledarstab och framförallt träningsvilliga spelare med grym vinnarskalle. Har jag bara det så spelar det ingen roll om det är herr- eller dam eller vilken nivå det rör sig om.
 
- Vadstena har ett litet utsatt läge i tabellen ( precis ovanför nedflyttningsstercket). Din "förklaring" till att det blivit så:
 
Från förra årets trupp kan vi räkna in 10!! spelare som slutat, bytt klubb eller är skadade. Vi får lägga alldeles för mycket ansvar på 93:or och 94:or och de är inte mogna för det än. Vi börjar dock få tillbaka några och vi räknar med att spela div. II även nästa säsong. Förra året snittade vi 27,05 insläppta mål och nu ligger snittet på drygt 22, så får vi bara igång en normal mål-produktion framåt så ska det inte vara några problem. VHF är en div. II klubb och så ska den förbli!!
 
- Varför har Östergötland inget damlag i div.1 eller högre i seriesystemet, enligt dig.
 
Spelarna är för dåligt förberedda på det jobb som måste läggas ner. Det curlas alldeles för mycket under u-åren och då klarar de inte av det när de kliver upp på seniornivå. Givetvis spelmässigt och fysiskt, men framförallt inställningen måste tränas på. Kost, sömn, förberedelser och vikten av försäsong verkar ibland som om ingen lärt sig ett dyft om. Sen får tjejerna ofta kliva upp alldeles för tidigt, vilket gör att de ibland hunnit med en hel "karriär" innan de kommer upp i 25-års åldern då de ska vara som bäst, eller lägger av för tidigt eftersom de inte har tålamodet att vårda sin talang. 
 
- När kan vi tänkas ha ett av lagen i den nya Allsvenskan? Vilken förening ligger "bäst" till för det?
 
I Östergötland? Inte på överskådlig tid. VHF är en plantskola och ska så förbli med spel i div. I som högst. Det har fostrats elitspelare på ett sätt som i få andra föreningar i distriktet, men det är en liten ort, många flytttar efter studier och det finns inget samarbete med andra föreningar. Avståndet till övriga orter i länet är lite för stort för att det ska vara intressant att pendla.
NKIK har en spännande trupp och bra lag som kommer underifrån, men då måste man sluta vara ett sådant medgångsgäng och hitta ett större/mognare spel och framförallt ett spel som passar spelarmaterialet. Det var nästan tragiskt att se deras överladdning och enorma glädje när de "bara" slår oss med 6 bollar då vi har ett förstärkt a-flicklag på planen. Sen är klubbarna i upptagningsområdet alldeles för svaga för att man ska kunna få några kvalitativa spelare till sig i dagsläget.
RP är ju svårt att svara på eftersom de inte tycks kunna behålla de duktiga spelare som kommer fram utan istället tvingas tacka nej när de spelar till sig en plats i div. I. Därför är det högst otroligt att det kommer ske där.
Linköping är annars, av flera anledningar, det bästa alternativet för en satsning emot Allsvenskan. Mitt i distriktet, något bättre arbetsmarknad och ett välrenommerat universitet kan locka spelare. Kanske LHC vill köpa in sig precis som de gjort i fotbollen och volleybollen och kan tillföra något? Linköping har också den bästa hallen för spel i de högsta divisionerna. Men så länge klubbarna i stan och i länet motarbetar varandra istället för att agera ödmjukt och samarbetsvilligt, så kommer det nog aldrig att ske.
Däremot så kan Norrköping vara på väg att kliva om Lkpg som handbollens huvudstad i Östergötland. Kan man vårda och vidareutveckla "Nätverk Norrköping" så är man i alla fall på god väg. I dagsläget är dock NKIK alldeles för ensamma för att dra det lasset själva och då klubbarna i närområdet håller för svag klass, så finns det ingen "hjälp" att få där.
 
- Från och med nästa säsong så kommer även damerna ha en Allsvenska. Hur ser du på den, för- resp nackdelar?
 
Jag tror att kvaliteten kommer jämnas ut i serierna under och över vilket gynnar alla. Jag tror även att vi kommer få fram fler duktiga spelare eftersom det kommer erbjudas fler lag med elitsatsning som kan förädla talanger på ett sätt som "vanliga" klubbar inte kan. Förhoppningsvis kan det även innebära ett medialt uppsving som ökar intresset.
Det enda negativa jag kan se nu är att det kan bli svårt ekonomiskt för vissa klubbar och att vi tvingar upp ännu fler yngre spelare att agera som seniorer innan de är redo för det.
Men främst är jag positiv och ser verkligen fram emot att få se hur den kommer utformas till hösten.
 
- Ni har en mycket viktig match i helgen, borta mot Huddinge. Dina tankar inför matchen.
 
Det är oerhört viktigt att vi får med oss 2 poäng hem. Givetvis för att få lite andrum nedåt och för att vi måste se till att lagen bakom oss stannar där. Men kanske mest för att få igång självförtroendet och för att låta de yngre tjejerna känna att de lyckas i a-laget så att de vågar spela ut ordentligt. 08-lagen är svåra borta eftersom de ibland verkar ha ett koppel med spelare som bara spelar när matcherna spelas innanför tullarna, så vi räknar med en tuff match och inte alls samma enkla resa som vi hade emot dem hemma.
 
5 snabba;
 
- Vem är Vadstena HF;s bästa (både dam och herr) spelare genom tiderna?
Oj, guldfisk-minnet slår till, men jag säger Maria Karner och Per Wahlborg. (ber om ursäkt om jag missar någon uppenbar...lär nog få höra det i hallen i sådana fall)
 
- Den bästa spelaren du spelat mot?
Har haft turen att få spela med och mot många duktiga spelare tack vare spel i SAAB och GUIF samt Pojkallsvenska och JSM, men bäste motståndare är nog Mommi Flemister i LUGI som trots att han var 2 år yngre var tongivande i LUGI´s pojkallsvenska lag. Bäste medspelare är tveklöst Tomas Svensson, då i GUIF, även fast vi inte gjorde många matcher tillsammans så sticker han ut bland många andra duktiga spelare.
 
- Den bästa spelaren du tränat?
Svårt att vara objektiv eftersom ens egna spelare får andra betydelser för en än bara baserat på deras framgångar, men Alexander Irebro i P78 IF SAAB hade en enorm talang som han tyvärr inte tog riktigt tillvara på.
 
- Barsom Barsom eller Sofia Falk, motivera!
Har tränat båda och även om jag verkligen gillar Barre både som spelare och person så väljer jag tveklöst "Fia". Enormt föredöme med stor föreningskänsla och ett alldeles för litet ego. Att kunna ta en sån ledarroll som hon gör utan att tappa "en i laget" känslan är stort. Hon är inte i närheten av att själv förstå vad hon betytt och fortfarande betyder för VHF.
 
- När får herr Hammarberg en pizza uppkallad efter sig i Vadstena?
Hahaha...som Lkpg-bo kommer det aldrig att ske. Ska nog härstamma från sanna "Vassna"-bor sedan 5 generationer och ha tagit 3 raka SM-guld. Då kanske det kan bli en okokt korv med bröd på sin höjd!
 
- Tack för pratstunden och lycka till i jakten på ett förnyat div.2-kontrakt
Tack själv...!

 
 
Ingen bild

NKIK

14 januari 2010 16:29

"NKIK har en spännande trupp och bra lag som kommer underifrån, men då måste man sluta vara ett sådant medgångsgäng och hitta ett större/mognare spel och framförallt ett spel som passar spelarmaterialet. Det var nästan tragiskt att se deras överladdning och enorma glädje när de "bara" slår oss med 6 bollar då vi har ett förstärkt a-flicklag på planen."

Spelar det någon roll hur segern kom till? Tragiskt att DU som är så himla smart har en sådan syn på ett lag som blir glada över en seger.. Luktar bitterhet från ditt håll....

 
Ingen bild

Annika

14 januari 2010 16:58

Jag tycker det är mer tragiskt att en ledare inte tycker att man ska visa sin glädje när man vinner. Det säger mer om Vadstenas ledare än om NKIK som lag.

 
Ingen bild

Pontus Hammarberg

15 januari 2010 01:38

Någonstans misslyckades jag i att få fram det positiva jag trots allt menade om NKIK.
Jag är bara förundrad över varför man inte spelar det klassiska NKIK-spelet med speed, snabba kontringar, kampvilja och säker bollkontroll, för jag tror de skulle komma närmre sin sanna potential då och därmed ligga på en placering i serien som mer motsvarar deras kapacitet. (Nej, det är inte en "det var bättre förr" attityd, för det är den typen av handboll som spelas idag och där har NKIK varit framgångsrika tidigare).
Jag är nämligen övertygad om att de då legat topp 3 och på god väg emot div. I.
Att då visa en sådan glädje över en så svag insats som jag upplever att gjorde, tolkar jag som att de inte är i närheten av att veta deras sanna kapacitet. Vilket är synd!!

På denna blogg skrivs det ofta om hur ung och orutinerad deras trupp är och man är allt för ofta för snabba att klaga på både det ena och det andra kring NKIK, men hur ska spelarna få den rutin som efterfrågas om allt är OK bara man vinner? Hur ska man förbereda sig inför matcher mot topplagen i serien eller fundera på att sikta emot div. I om det är OK att vinna med 6 bollar emot ett förstärkt a-flicklag och inte ta lärdom av de misstag som faktiskt begicks...trots att man vann?
Vad vinner man på det.... fortsatt spel i div. II och en osäkerhet bland spelarna på hur bra de och laget egentligen är. Är det en vinst? Långsiktigt....nej, tvärtom!

Jag är inte absolut inte bitter. Utifrån våra förutsättningar gör vi en bra match. vi fick reda på vad som fungerar och vad vi behöver jobba vidare med.
Vi spelar givetvis för att vinna och det är alltid surt att förlora, men rent realistiskt så måste vi inse att ibland är det bara att tacka och bocka för möjligheten att träna mot bättre motstånd, ta så mycket lärdom som möjligt och acceptera det resultat som blir. Det ingen kan ta ifrån oss är vår prestation och de lärdomar vi gör genom att pressa oss att prestera mot bättre lag. På så sätt hoppas vi kunna uppnå först det kortsiktiga målet: att ligga kvar i div. II. Men framförallt hoppas vi att det ska leda oss till de mer långsiktiga målen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan - 11 juli 2011 23:31

... www.msh.bloggagratis.se   Vi ses där!!

Av Johan - 10 januari 2011 13:39

Vi kom trea och fick 5 killar på riksläger 1, kul!!   Sebastian Glemhorn, Norrköping Benjamin Jacobsson, Norrköping Jesper Simonsson, Norrköping Alexander Brouneus, RP IF Carl Skogwik, Hultic   GRATTIS PÖJKAR!! ...

Av Johan - 15 december 2010 14:57

Jo, så är det! Några av våra profiler i Mellansvenskan har gått samman för att starta en ny "superblogg"... Håll utkik här på bloggen när vi kör en release för den nya bloggen.   Annars är det som det är; fortsatt strul med datorn hemma och i och...

Av Johan - 6 december 2010 16:08

Lottningen kom under dagen. Intressanta matcher....   Gruppindelning   Pojkar   Flickor   Grupp A Grupp B Grupp A Grupp B Skåne Göteborg Stockholm Skåne Västergötland
Blekinge Halland Södermanland Västm...

Av Johan - 3 december 2010 10:13

Computern hemma har lämnat in och tiden för att sitta framför datorn under dagstid finns inte i dagsläget. Kommer dock lite om helgen här och nu,   Dam-Allsvenskan;   Örebro tappar mark efter förlusten mot Önnered (21-31) nu i veckan. För a...

Presentation

Omröstning

Borde man införa ett rankingsystem i samband med USM-lottningen?
 Ja
 Nej

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se