Direktlänk till inlägg 22 oktober 2009

Vax/klister på B-flick och B-pojk, javisst!!

Av Johan - 22 oktober 2009 13:05

Jag tycker att man ska införa ett ok för spelare på ungdomsnivå B att de ska få använda sig av klister eller vax. Som det är nu så tillåts det enbart i några turneringar ( Partille Cup och Kempa Cup) men inte i seriespel ( iaf. i Östergötland) samt i USM på B-nivån. Vad jag har förstått så använder man sig av det i Danmark vid rätt tidig ålder och se hur långt framme deras ungdomslag när det gäller kvalité på passningar och skott! En klick klister på fingrarna gör, enligt mig, att ungarna kan få tillfälle att öva upp "rätt" tekniker gällande skott och passningar vid en ung ålder eftersom de kan få ett rejält grepp om bollen. En del av ungdomarna i åldern 13-15 år får problem då bollstorleken växer medan storleken på handen inte växer så mycket. Tyvärr får man se alldeles för tafatta pass på B-nivån (även på A-nivån) och det tror jag har och göra med att ungarna inte känner sig säkra i hanterandet av bollen.


Tittar man på Norden Cup och Partile Cup och jämför just dessa två saker ( dvs. skott och passning) mellan de nordiska länderna så är det stor skillnad. Kanske inte på topp 5 i resp. land men lagen därbakom, "bredden", är det stor skillnad i kvalité och tempo om man jämför Sverige och Danmark. Visst, träningsupplägget kanske ser annorlunda ut och det säkert mycket "nötande" i Danmark men jag tror ändå på att användandet av klistret gör sin del i spelarnas utbildning.


Det är bara att se tillbaka på sin egen "karriär" och minnas hur mycket bättre passningarna och skotten blev när laget började använda sig av klister. Första passen var det mycket pass nere vid fötterna men efterhand ökade både kvalité och temport. Till och med de killar som inte hade kommit lika långt i utbildningen kunde hantera en boll mycket bättre och säkrare. ( Lumpa, kommer du ihåg Ismedin??). Vi hade en bosnier i laget som inte gjorde mycket väsen av sig på B-pojk och A-pojk men när vi var junisar kunde "Isme" göra den ena bollkonsten efter den andre på sin h6 och det var mycket tack vare klistret.


Jag tror att många "lirare" skulle gynnas av att införa klister el. vax så tidigt som möjligt. Tänk vilket tillfälle för dem att lära sig och dra en "Thorsson-knorr! som 13-åring istället för att göra en halvdant och sedan, kanske, ev., förmodligen göra en sådan knorr som 18- el 19-åring.


Nä- ner med vaxet eller klistret i de yngre ålderna ( iaf. B-nivån). Då kommer vi att få fler tjejer och killar som kan slå passningar på längre avstånd än 3 meter och som sitter i bröstet på polarn. Tempot kommer at skruvas upp och ungarna kan få tillfälle att lära sig lite av handbollens överkurs redan i tidig ålder!!


Reaktioner??


( Finns visst en massa nackdelar men de skiter vi i nu. Köper ni det här eller inte??!!)

 
 
Ingen bild

"Han som vet bäst..."

22 oktober 2009 16:14

Håller fullkomligt med!!! Det skulle vara en stor hjälp för de ungar som inte är så storvuxna (sen pubertet), men som växer till sig senare. Tyvärr skulle det vara ganska svårt för våra föreningar - var skulle man hitta hallar som man kunde träna i med så många "vaxlag"?

 
Ingen bild

p-o

22 oktober 2009 23:05

Äntligen kan jag hålla med nån. om jag inte kan min norska rätt så finns detta fenomen i norge nästan ifrån första handbolls taget. varför gör vi inte detta. jo förlegade tankar kanske. Jag äe inte emot vax på nåt sätt men då måste det vara på samma vilkor. låt våra barn testa med lim ellervax knorra fintpassa mm ja det vore en dröm. har jag någonsin sgat att vaxet skall bort , nej jag vill bara ha samma förutsättningar. tack för ordet.(jag fick dock igång er)
obs ! får man träna under ett tag så naturligt vis blir man bättre

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan - 11 juli 2011 23:31

... www.msh.bloggagratis.se   Vi ses där!!

Av Johan - 10 januari 2011 13:39

Vi kom trea och fick 5 killar på riksläger 1, kul!!   Sebastian Glemhorn, Norrköping Benjamin Jacobsson, Norrköping Jesper Simonsson, Norrköping Alexander Brouneus, RP IF Carl Skogwik, Hultic   GRATTIS PÖJKAR!! ...

Av Johan - 15 december 2010 14:57

Jo, så är det! Några av våra profiler i Mellansvenskan har gått samman för att starta en ny "superblogg"... Håll utkik här på bloggen när vi kör en release för den nya bloggen.   Annars är det som det är; fortsatt strul med datorn hemma och i och...

Av Johan - 6 december 2010 16:08

Lottningen kom under dagen. Intressanta matcher....   Gruppindelning   Pojkar   Flickor   Grupp A Grupp B Grupp A Grupp B Skåne Göteborg Stockholm Skåne Västergötland
Blekinge Halland Södermanland Västm...

Av Johan - 3 december 2010 10:13

Computern hemma har lämnat in och tiden för att sitta framför datorn under dagstid finns inte i dagsläget. Kommer dock lite om helgen här och nu,   Dam-Allsvenskan;   Örebro tappar mark efter förlusten mot Önnered (21-31) nu i veckan. För a...

Presentation

Omröstning

Borde man införa ett rankingsystem i samband med USM-lottningen?
 Ja
 Nej

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Gästbok


Skapa flashcards